HOME
BIO
ALBUMS
REVIEWS
NEWS
PROJECTS
AWARDS
PRESS
CONTACT
GUITAR STUFF
SHOP

Et swingende juledrys

Jazzguitaristen Jacob Fischer og hans juleband uddelte julegaver på Fermaten

Af Peter Jessen
Frokostjazz med Jacob Fischers Xmas Friends
Fermaten, lørdag 14/12 2013
 
***** 5 stjerner  
 
Gennem en del år har jazz-guitaristen Jacob Fischer rejst rundt i riget med et band og drysset julehumør på udvalgte steder med sit årlige jazz-juleshow.
Herning er lykkeligvis kommet med på Fischers »julekort«, så i lørdags ved frokost-jazztid indtog landets regerende jazzguitar-mester Fermaten i veloplagt selskab med altsaxofonisten Christina von Bülow, bassisten Daniel Franck og Janus Templeton på trommer.
Enhver højtid har sine sange. Og julen har i særklasse mange. I sit juleshow tager Fischer og hans julevenner nogle af de mest spillede og elskede jule-evergreens under kærlig, charmerende, humoristisk og topmusikalsk behandling. Vi fik 13-14 stykker i lørdags, de fleste hentet fra Jacob Fischers nye jule-cd: »Jacob Fischer Xmas Friends«.
Den kan i øvrigt varmt anbefales, hvis man er kørt træt i de til tider temmelig kvalme og forslidte versioner af julesangene, som kører i døgndrift alle vegne i december. Efter en tur igennem Jacob Fischers swing-maskine, bliver selv juleplagen »Skille-ma-dinga-du« - hvor Fischer trakterer guitaren som banjo - til en medrivende musikalsk oplevelse, som det er umuligt at sidde stille til.
Nordiske drys
Juleshowet, og cd’en, er bygget op omkring nogle af de kendteste amerikanske juleklassikere og tilsat et nordisk islæt - som »Det er hvidt herude«. Det er ganske vist ikke en julesang, men den passer til årstiden - og til Christina von Bülows smukke, melodiske tone på saxen. Og fra Sverige fik vi en uundværlig julespecialitet på de kanter: »Karl-Bertil Jonssons julaften«  - en charmerende og iørefaldende melodi, humoristisk tilsat Fischer-finurligheder fra Pippi Langstrømpe.
Koncerten igennem bød på prøver på Jacob Fischers virtuose guitarspil - i øvrigt i mange afskygninger fra klassiske og spanske noter og gyngende blues til - det meste af tiden - swingende jazz, og fra komplekse akkordforløb, til det rene fingertrylleri i melodispillet.

Christina von Bülow, koncertens anden bærende kraft, indledte sit musikerliv på tværfløjte. I juleshowet fik vi et enkelt fløjte-nummer - men ellers holdt hun sig til sit speciale, altsaxen, som ved hendes bearbejdning får en utrolig varm og syngende klang. Hun evner både at spille med stor lyrisk sans - som i Mel Tormé dejlige »The Christmas Song« - og med sand virtuositet, når det går over stok og sten som i en hæsblæsende udgave af »Santa Claus is Coming to Town«.
Christina von Bülow har hentet stor inspiration hos den gamle saxofonmester Stan Getz, som hun studerede hos i hans sidste år. Stan Getz var bossanova-kongen - og Christina er bossanova-prinsessen, spøgte Jacob Fischer, som undervejs i showet præsenterede sangene og musikerne.
Prinsessen slog til med blandt andet en bossanova-version af »I’ll be Home for Christmas«.
Intet juleshow uden Disney. Vi fik lov at opleve Daniel Frank som Jesper Fårekylling i duospil med Jacob Fischer i en inderlig bas-version af »When You Wish upon a Star«. Det kunne have været en julehilsen til alt for tidligt afdøde Niels-Henning Ørsted Pedersen.
Samme tid næste år ...
Ekstranummeret var Thad Jones’ »A Child is Born«. Barnet, som Thad Jones sigter til i titlen, er ganske vist ikke Jesus-barnet, og det er heller ikke nogen julesang, men en helårs jazz-standard. Men som Jacob Fischer bemærkede, er den god at slutte af med:
- Det er så smuk en sang, at der efter den simpelthen ikke kan spilles flere ...
Jacob Fischer lovede at ville gøre, hvad han kan, for at komme til Herning med sit juleshow også til næste år.